Оксана Скиталінська: «Віра і сила волі позитивно впливають на організм, зміцнюють імунну систему, сприяють виробленню гормонів щастя»
«ГУЧНІ ІМЕНА» поспілкувалися з сертифікованим лікарем-дієтологом Оксаною Скиталінською про мистецтво здоров’я, харчування, стиль життя та експерименти над власним організмом. І як жити, щоб комфортно, але і не нашкодити. Про це далі…
Міста від сіл різняться постійними відкриттями, особливо, що стосується їжі. Сьогодні люди споживають японську їжу, завтра – італійську, а післязавтра – сідають на дієту. Це така міська гра на публіку – змінювати харчування, експериментувати?
Вже навіть є статистика: кожні два місяці з’являється нова, «революційна» чи «суперефективна» дієта, яка агресивно обіцяє зробити з вашим тілом чудодійні перевтілення: досить лише відмовитись від одного певного продукта, чи, навпаки, їсти лише саме його, і тільки його. Чи не їсти. Чи їсти, лежачи на дивані горілиць, плюватися насінням, «забути про виснажливі заняття спортом», а вона, тобто дієта, працюватиме.
Люди з стародавніх часів обожнюють видовища чи сенсації. І, нерідко, розуміючи повну абсурдність подібних обіцянок-цяцянок, мов загіпнотизовані, купують пігулки для схуднення чи шорти, чи труси із «жироспалювальним» ефектом. Крім спалювання вмісту гаманця, частого бігання у туалет, пігулки не виявляють жодного ефекту.
Нове захоплення – харчування від аюрведів. Чи варто його вводити у свій раціон?
Не все, що не є нашим рідним, українським, не заслуговує на увагу. Якраз це стосується харчуванню по Аюрведі. Якби українці хоч наполовину дотримувалися правил харчування по Аюрведі, повірте, більшість захворювань, які їх мучать, ніколи б до них не вчепилися. Бо Аюрведа радить не переїдати, не їсти багато смаженого, кислого та солоного, їсти у спокійній атмосфері і займатися фізичними вправами. І людей, які розуміють, що їжа таки впливає на їхнє здоров’я і самопочуття, стає все більше. Чому люди стають прихильниками аюрведичного харчування? Тому що вони хочуть бути здоровими і хочуть знати, як це зробити. А де брати інформацію? Де вона доступна. Аюрведичне харчування популяризують, воно зрозуміле, серед його послідовників – люди, які гарно виглядають зовні, без відвислих животів та потрійних підборідь. Тому ним захоплюються. А оскільки держава не популяризує здоровий спосіб життя, хіба що на папері, не вчить змалечку основним принципам здорового харчування, у школах дозволяють продавати кока-колу, чіпси, шоколадки, то люди шукають відповіді на свої питання самостійно. Тому й існують крайнощі у харчуванні, зокрема, сироїдіння, моносироїдіння, сухоїдіння і т.д.
Хоча правда все ж – десь посередині, оскільки за своєю природою людина більше м’ясоїд – будова її травного тракту має більшу подібність до хижаків, які харчуються м’ясом: невеликий однокамерний шлунок та відносно короткий кишечник (Примітка: у травоїдних все навпаки: двокамерний шлунок та довгий кишечник, який дозволяє «витягнути» максимум корисних речовин із рослинної їжі).
Гуцули споживають теж екологічну їжу!
Традиційний раціон і спосіб життя гуцулів – збалансований і здоровий: у ньому достатньо якісного білку, цілого зерна та рослинної їжі. І багато фізичних навантажень – спробуйте-но лишень «поміряти кілометри» горами. Крім того, гірське повітря, відсутність стресів (ну хіба що вовки якогось барана вкрали), вірність традиціям та високий рівень релігійності відіграють свою позитивну роль. Тому серед них так багато довгожителів.
Багато гуцулів-старожилів пройшли концтабори. Вони голодували, мерзнули, пройшли тортури, але досі живуть. Це говорить про те, що піст, довге голодування – це не шкода шлунку, а порятунок.
Це правда, що серед старших людей, у яких було вкрай важке життя, в якому не було ні якісної їжі, ні людських умов, є немало довгожителів, які зберегли не лише ясність розуму, але і свої мрії, які давали їм наснагу у часи біди. По-перше, віра і сила волі – надзвичайно позитивно впливають на організм, зміцнюють імунну систему, сприяють виробленню гормонів щастя, ендорфінів, які захищають організм від руйнуючої дії стресів. По-друге, помірність у їжі, утримання від їжі, піст – розвантажують травну систему, дають можливість відновитися печінці,знешкодити та вивести багато токсичних речовин. А кожен зайвий десяток кілограмів це не лише круглі щоки, кругла дупа, високий рівень «поганого» холестерину, це – і додатковий десяток років до зовнішнього вигляду. Недаремно кажуть – «схуднути – помолодіти».
Що ж потрібно людині, щоб якісно жити?
Так, людині потрібна їжа, щоб відновлюватись та підтримувати життя у своєму тілі, вода, бо вона – основа основ всіх біохімічних реакцій, які відбуваються лише у водному середовищі. Сонце, бо воно активізує всі життєві сили, стимулює виробництво вітаміну Д, який у прямому розумінні відновлює всі органи та тканини організму і без якого організм просто загине. Земля, бо вона – джерело всього різноманіття рослин, бо лише в них містяться так звані фітохімічні речовини, лише в них – харчові волокна, які не лише дають енергію, але і захищають від дуже багатьох хвороб. Вогонь, бо він зігріває, і дає можливість готувати їжу, щоб вона краще засвоювалася і більше приносила користі. І тварини, бо вони дають яйця, молоко та м’ясо – цінний білок. І за це людина повинна бути їм вдячна і поводитись із ними гуманно, чого, на жаль, не спостерігається.
Ми маємо 4 пори року в Україні. Найважча – зима. Як в яку пору триматися в тонусі?
У будь-яку. Але у міжсезоння це найважче, особливо у зимово-весняне, якому, здається інколи, немає кінця. Але вихід є у будь-якій ситуації, і у цій також. Основний принцип утримання себе у тонусі – частіше бувати на природі, підставляти обличчя, руки, душу Сонцю – це стимулює виробництво вітаміну Д, який вже зробить свою корисну справу: покращить настрій, додасть енергії, нормалізує сон і освіжить вигляд. До речі, про сон – його повинно бути більше у це міжсезоння. Під час сну утворюється гормон мелатонін – дуже сильний антиоксидант, який «лагодить» всі поломки в організмі поки ми спимо. Таким чином ми відновлюємося. Або навпаки, хворіємо, порушуємо свій обмін речовин, набираємо зайву вагу і депресію, якщо недосипаємо.
А ще – максимально обмежити (краще просто ігнорувати) їжу, яка нищить нас взагалі, і робить нас «вічнохворими» зокрема взимку – штучну, яку позбавили життя і умертвили: чіпси, соуси, випічку, маргарини, ковбаси-сосиски-шинки, яскраві цукерки та напої (навіть, якщо на них написано «соки»). І сигарети. І алкоголь. Міфи про його корисність краще залишити для виробників, які намагаються вам втюхати цю отруту, «на бруньках», чи «справжню, натуральну».
Фітнес чи …?
Сучасний порятунок – це просто, для початку, вийти надвір і пройтись. Для тих, хто хоче мати більше шансів на порятунок – легкий біг у будь-яку погоду. І перерви кожну годину – покрутити головою в різні боки, потягнутися, роздивитися деталі дерева через офісне вікно і просто помріяти про щось дуже хороше, заплющивши очі і усміхнувшись. Життя все більше і більше переноситься в офіс і пластик, але ж ми є Homo sapiens, а не Homo plasticus, тому чим раніше ми усвідомимо, що здоров’я – це унікальна штука і найбільший наш бонус у житті, тим якісніше ми його проживемо. Бо якщо порівняти людину із акумулятором, то до 20-22 років акумулятор заряджається, до 40 років – вже зарядився, а після 40-50, якщо не доглядати за ним. Не міняти клеми, багатьох він починає розряджатися. Тому важливо берегти свій акумулятор .
Люди бояться домашніх продуктів, бо там може впасти волосся, або немитими руками, або запах не такий. Звикли до штучно створеного життя, набудованого на природі.
Оцей страх якраз і грає з людиною в погані ігри – тисячоліттями людина формувалась у гармонії з Природою, а за останні 100 років, коли науково-технічний прогрес увірвався в її життя, людина кардинально змінила його. Перестала уживати більшість м’язів у повсякденному житті, почала їсти неприродні продукти, до яких її травна система виявилась неготовою, запустила у своє життя надстійкі антибіотики, які з її друзів перетворюються на ворогів, потрапила у полон електро-магнітнітних випромінювань, піднялась у небо і там живе, втративши зв’язок із землею. Пластик всюди: у їжі, рідині, яку п’ємо, столах, за якими сидимо і ліжках, на яких спимо. А пластик – це джерело токсичних фталатів та біс фенолів, які порушують передачу сигналу від клітини до клітини, розбалансовують систему антиоксидантного захисту і викликають велику кількість порушень в організмі – від банальних нездужання, слабкості, безсоння, до хвороби Альцгеймера та онкологічних захворювань.
Наслідки такого життя навряд чи принесуть нам радість.
Якщо людина переїдає, їй бракує щастя?
І це правда. Їжа – це базова потреба людини, така, як секс та сон. Вона приносить людині задоволення.
Тому коли задоволень у житті мало, як компенсаторний фактор приходить їжа. Як правило, це висококалорійна, часто солодка їжа – солодощі. По-перше, це джерело глюкози, основного «пального» для мозку, яке дає енергію і відчуття вдоволення, по-друге, це задоволення смакових рецепторів.
Але біда у тому, що щастя з таким способом життя може стати ще менше, бо з’являться надмірна вага, а потім – хвороби. Головне – це сила волі. З нею можна досягнути багато щастя.
Гуцули володіють великими знаннями зілля, дерев, особливих продуктів. Вони знають, як лікуватися від негараздів, хворіб. А молодь вже вживає таблетки.
Недаремно кажуть, що «старість не може, а молодість не знає». Так було впродовж всієї історії. Але небезпека на сучасну молодь чигає всюди – вона вірить рекламі, яка закликає ковтнути пігулку і позбавитись болю, у той час, як біль – це захисна реакція організму, сигнал про те, що там щось не так. А ми приглушуємо ті сигнали. П’ємо безконтрольно антибіотики та противірусні, які стають все сильніші, бо мікроби та віруси також мутують, щоб вижити, і результат цієї боротьби поки нікому не відомий.
А колись люди вірили в енергію живої Природи: води, землі, вогню. І це допомагало. Бо людина – частина Природи.
Людство має багато знань, яке активно обминає. Краще жити як в фаст-фуді: погана одежа, погана їжа, поганий будинок, погані стосунки, погана робота, погані думки, надіятись на когось і не вимагати від себе. Мало робимо самі, звертаємося до сфери послуг.
На жаль, не всі знання, які має людство, воно використовує для свого блага і блага Природи, в якій воно живе: нищить екологію, отруює навколишній світ і пожинає «плоди» у вигляді нових хвороб XXІ століття – ожиріння, діабету, гіпертонії, раку.
Зрозуміло, що хочеться отримати все і зараз. Але ніхто не прийде і не прибере ваш дім, не зробить вас здоровим. Зробити це під силу лише нам самим.
Розмовляла: Ірина Новоставська
Фото: з архіву Оксани Скиталінської
Джерело: ГУЧНІ ІМЕНАhttp://bignames.org.ua