1. Оксана Скиталінська: «Смачна їжа має властивість об’єднувати людей»

    «ГУЧНІ ІМЕНА» домовлялись про зустріч з дієтологом, а зустрілись з хірургом. Практикуючи хірургію, Оксана Скиталінська зрозуміла, що, багато захворювань, зокрема, дуже важких, можна уникнути, якщо знайти час і щодня піклуватись про своє здоров’я, тим паче, для цього не потрібно великих коштів, лише бажання бути здоровою людиною та зусилля над собою. Також пані Оксана наголосила, що у здоровому житті є багато прекрасного: смачна здорова їжа, приємні враження. Але нездоровий спосіб життя може змінити кольорову гаму «життя як свято» на сірі будні, лікарні, лікування і виживання. Тому протягом розмови ми приготували рецепт успішної людини. Адже успіх – це гармонія. А як бути гармонійним без здоров’я.

    Пані Оксано, сьогодні великий вибір їжі на будь-який смак. Але яку їжу варто їсти, а яку ні?
    Якщо коротко, то для збереження  здоров’я потрібно вживати необроблену їжу та напої, дані нам природою: чисту воду, плоди, ягоди, зернові, горіхи, насіння, молочні продукти, яйця, рибу, м’ясо, птицю, трави. Це та їжа, якою людина харчувалась історично протягом тисячоліть. І саме до такого харчування еволюційно адаптована робота нашого організму.

    Видозмінені ж продукти, які можна покласти до рота, лише простягнувши руку до полиці супермаркету, були створені за останні 100 – 50 років, і щодня асортимент подібної їжі зростає, а водночас з цим –  кількість захворювань, спричинених неправильним харчуванням.

    Біле, очищене борошно, цукор, надмір насичених (твердих) та транс-жирів, солі, харчових добавок (емульгаторів, розпушувачів, стабілізаторів, підсилювачів смаку, ароматизаторів і тд) роблять їжу багатою на калорії, але бідною на біологічно цінні речовини (вітаміни, мінерали, антиоксиданти, клітковину).
    Але ж трішки поганого можна?
    Природа наділила людину міцним здоров’ям та високою стійкістю до несприятливих умов існування.
    Саме тому нам часто здається, що нічого поганого з нами не відбудеться, якщо ми їстимемо солодощі, жирну їжу, запиватимемо все це солодкими напоями, куритимемо та мало рухатимемося. Бо ці спостереження стосуються короткого проміжку часу. Але можливості організму не безмежні і при дотриманні подібного способу життя раніше чи пізніше організм подаватиме сигнали «SOS!» у вигляді надмірної ваги, підвищеним рівнями цукру та холестерину, високим тиском, та іншими захворюваннями.

    Але ніколи не пізно розпочати піклуватись про своє здоров’я. А слова великого цілителя древності Гіпократа «наша їжа повинна бути нашими ліками» – зробити  своїм основним правилом харчування.

    Алкоголь корисний?
    Ви, можливо, чули рекомендації лікарів: «Пийте трошки алкоголю!». Алкоголь – це дуже серйозне питання, якому присвячені десятилітні дослідження провідних наукових установ світу. Ризик, який дає організму алкоголь, однозначно переважає його користь. І насамперед стосується людей до 50 років: у них немає виражених ознак атеросклерозу, тому там немає що «лікувати». А от для жінок постійне вживання алкоголю, навіть у невеликих дозах створює високий ризик раку молочної залози. Те саме стосується негативного впливу на нервову систему: підвищений ризик хвороби Альцгеймера, яка в тій чи іншій мірі дуже поширена у старших людей. І тому лікарі не радять починати «лікуватись» тим, хто не вживає алкоголь. Значно краще знайти інші шляхи захисту серця, такі, як вживання омега-3 жирних кислот, яких є багато у рибі, лляній олії, постійно займатись фізичними вправами, вміти долати стреси.

    Необроблена їжа, яка вона?
    Наприклад, можна споживати яблука або чіпси, крупу, пластівці або «сухі сніданки», які переповнені цукром, солодом, ароматизаторами та розпушувачами. Доки крупа стала «сухим сніданком», по дорозі вона втратила багато вітамінів та мінералів, як би нас не запевняли виробники цих продуктів, рекламуючи їх, як здоровий продукт.
    Яка тоді їжа є найкориснішою для організму?
    Треба їсти те, що нам дала природа. Яйця – одні із найкорисніших продуктів. В жовтку містяться унікальні речовини – жирні кислоти, які покращують роботу нервової системи, пам’ять, концентрацію уваги, когнітивні функції (думання, впізнавання, мислення). Яйця засвоюються організмом майже на 99%, для порівняння, м’ясо – на 87%. За ступенем засвоюваності, на другому місці після яєць перебувають молочні продукти, потім – риба і м’ясо.

    Чи може наш організм витримати некорисну їжу, еру послуг, коли все можна замовити і нікуди ходити не треба?
    Еволюційно організм формувався десятки тисяч років. Бог чи Природа наділили нас великою стійкістю до різних випробувань, хвороб, нам дали розум. Більше ніж 100 років тому відбулась друга так звана харчова революція, коли праця тала механізованою і це позбавило людство голоду (примітка: перша харчова революція відбулась 350 тисяч років тому, коли людство почало культивувати зернові та використовувати вогонь). Тобто це були позитивні зміни у долі людства. З іншого боку відбулись і негативні – людина перестала рухатися. Все те, до чого її організм еволюційно пристосований, вона зараз повністю ламає, буквально останні два десятки років.

    Людина не готова сидіти перед комп’ютером цілими днями, їсти чіпси і тістечка. А зараз – простягнеш руку до полиці у супермаркеті і все, що хочеш, отримаєш.

    Раніше треба було на їжу заробити, витративши на це сили та час. А зараз все дуже просто. Людина – істота лінива, яка готова терпіти напівголодні божевільні дієти та витрачати гроші на пластичних хірургів, висмоктуючи жир і калічачи своє тіло. Зрештою і з пластичними операціями не все так просто: насправді висмоктується підшкірний жир, який не є небезпечним для здоров’я. Небезпечним є жир навколо внутрішніх органів, так званий, вісцеральний жир. Коли його забагато, він стискає внутрішні органи, судини, порушується кровообіг. Крім того, цей жир виділяє токсичні речовини, які стають причиною атеросклерозу, різноманітних запалень в організмі, інсультів та інфарктів.

    Зараз дуже інтенсивний ритм життя. Часто людина не встигає поїсти в день. І ввечері поглинає більше, ніж би з’їла за весь день.
    Ввечері, коли робочий день позаду, ми підсвідомо хочемо розслабитися і часто це проявляється і нападами сильного апетиту. Щоб цього не відбувалося, організм не повинен відчувати сильний голод, коли втрачається контроль над кількістю їжі, його потрібно «підгодовувати» кожні 3-4 години. Бо якщо людина не їсть майже цілий день, у мозок поступає сигнал: «Я голодна. Хочу їсти». Коли сильно голодний, який вже там контроль над тим, що і скільки ми їмо: з холодильника «змітається» все: ковбаса, згущене молоко, зефір, оселедець, варення. Наковтавшись всього, голод змінюється відчуттям переїдання. Бо сідаючи за стіл, варто знати, що  приблизно через 15 хв. в організм надходить інформація: «Ситий». Щоб залишатися стрункими, не варто поспішати.

    Забудьте про поглинання їжі ложкою з каструлі. Тому лікарі і радять їсти не поспішаючи, користуючись столовими приборами, відрізаючи маленькі шматочки та добре пережовуючи. І ще краще – у приємній компанії за приємними розмовами.

     

    Чому люди набирають вагу? І чи варто вживати шоколад, кефір, йогурти, твердий сир?
    Від висококалорійної їжі та малорухливого способу життя. І не лише жінки, а також чоловіки, і, що дуже непокоїть – діти та підлітки.
    Шоколад – якщо він чорний гіркий (76-80%) та у невеликій кількості (1-2 квадратика в день) – то це дуже корисний, багатий антиоксидантами продукт, який захищає клітини нашого тіла від руйнування, старіння та розвитку різних патологічних станів. Але не молочний, в якому багато цукру, жиру і, відповідно, калорій.

    Те саме стосується кефіру та йогуртів. Кефір це однозначно корисний продукт, і склянка цього напою перед сном покращить травлення та підвищить імунітет (за рахунок живлення корисної кишечної мікрофлори). А йогурт, якщо він натуральний, тобто без наповнювачів (цукру, плодових добавок) – він також несе лише користь. І калорійність цих продуктів не є високою. Головний принцип – маленькі порції, а не літрами та плитками.
    І твердий сир – це джерело кальцію та білку, однак і – насичених жирів, тому вибирати твердий сир потрібно невисокої жирності: 20-25%. Невеликий шматочок сиру щодня, особливо під час сніданку збагатить раціон повноцінним білком.
    Але ці продукти не мають бути основною їжею, але лише інколи доповнювати її, або бути десертом. Основою мають бути свіжі овочі та коренеплоди, зернові (хліб крупного мелення, каші), та нежирні білкові продукти – яйця, риба, птиця, рідше – червоне м’ясо. І багато рідини – чистої води, зеленого чаю, натуральної кави, несолодких компотів, морсів та трав’яних чаїв. І обов’язкова щоденна фізична активність – вона прискорює обмін речовин, запобігає відкладанню жиру в так званих жирових депо – під шкірою та навколо внутрішніх органів, збагачує кров киснем, виводить токсини та відпрацьовані продукти. За таких умов можна постійно підтримувати здорову вагу та почуватися комфортно та бадьоро.

    Зараз бути стрункими – це красиво і модно. І головне рішення, яке приймають люди – це спорт. Про зменшення в раціоні об’ємів їжі вони не говорять. Що таке насправді схуднення? І як досягти повного результату без шкоди для організму?
    Бути стрункими це не лише красиво, але і здорово – це суттєво менший ризик розвитку багатьох важких хвороб, які знижують якість життя, приводять до передчасної смерті. І рухатись для людини так само природно, як і дихати, їсти та спати. Протягом свого еволюційного розвитку людина рухалась: щоб знайти, впіймати, виловити, догнати та вирости свій харч. Але після того, як вона винайшла автоматизацію праці, налагодила масове виробництво продуктів харчування, у тому числі, глибоко оброблених, вона перестала рухатись, що спричинило появу захворювань, які набрали характер епідемії  – ожиріння, атеросклерозу, діабету.
    Тому рішення займатися фізичними вправами дуже вірне. Важливо ще звернути увагу на калорійність продуктів –  висококалорійні замінити низькокалорійними і при тому зберегти високу біологічну цінність (достатню кількість білку, корисних жирів, вітамінів та антиоксидантів). І контролювати розмір порцій, оскільки можна об’їстися низькокалорійними продуктами також.
    Схуднення не варто сприймати, як тимчасові жорсткі обмеження, які колись минуть і знову можна буде «відриватись», поїдаючи пончики, смажену картоплю та котлети. Підтримка нормальної ваги тіла – це стиль життя, який включає харчування та фізичну активність протягом всього життя. Без шкоди для організму досягнення  здорової ваги може бути, якщо не сприймати своє тіло, як баян – то морити голодом, то, навпаки, наїдатись донесхочу.
    Межі здорової ваги розраховуються за формулою:
    ІМТ= вагу у кілограмах поділити на ріст у метрах у квадраті. У діапазоні 18 -25 кг/м2 підтримка маси тіла не викликатиме ризику виникнення вищезгаданих захворювань.

    Жінки обожнюють ходити на каву з тістечками. Чи варто?
    Звичайно, варто: кава це дуже корисний напій, в якому понад 260 цінних біологічно-активних речовин, зокрема, дуже сильний антиоксидант хлорогенова кислота. Кава тонізує, дарує бадьорість, позитивні емоції, а спілкування із приємними людьми знімає стрес та напруження.

    Якщо у людини немає негативної реакції на каву: тремтіння рук, сонливості, головного болю, то каву можна пити до 4 чашок, радить Гарвардський університет. Єдина примітка – кава з вершками та цукром – досить калорійний напій, тому найкращий варіант  – це американо з молоком, але без цукру.

    Що стосується тістечок, то їх краще замінити на порізаний апельсин чи квадратики гіркого чорного шоколаду, або кульку зефіру чи шматочок пастили – там менше калорій, і є користь – шоколад містить антиоксиданти та сприяє виробленню гормонів «щастя» – ендорфінів, апельсин – джерело вітаміну С та кальцію, покращує травлення та жовчовиділення, а зефір та пастила – пектини, які зв’язують та виводять токсини із кишківника. Лише не забувайте про порції та спілкуйтесь на здоров’я! І частіше!

    Чоловіки обожнюють смажене і що найцікавіше – їх до такої їжі привчили змалечку. Чи варто?
    Ні, не варто – якраз ця звичка, закладена ще у дитинстві, є нездоровою і від неї потрібно відмовлятись. Смажені на сильному вогні продукти містять бензопірен – канцероген класу А, тобто дуже сильний за своїм токсичним впливом на організм та акриламід, який утворюється при сильному смаженні вуглеводів – пончиків, картоплі і тд. Крім цих, далеко нездорових речовин, жир при тривалому нагріванні змінює свою молекулярну будову та перетворюється на транс-жир, який спричинює багато проблем із здоров’ям. І наостанок, смажені продукти дуже калорійні, оскільки використовується багато жиру: 1 грам жиру містить 9 ккал.

    Тому, по-перше, для смаження потрібно вибирати лише оливкову рафіновану олію, яка витримує високі температури, а, по-друге, краще не смажити, а тушити під кришкою, із додаванням води, на слабкому вогні.

     

    Багато людей, особливо, якщо подивитись в Фейсбук, створюють культ їжі. Вони живуть, щоб їсти, а не їдять, щоб жити. Чи варто?
    Вибір кожного – це його особиста справа, але життя цікаве, коли воно різноманітне і не обмежується лише кухнею та тарілкою.

    Зрештою, Фейсбук – це, як театр, де кожен хоче себе показати з позитивного боку. А смачна їжа має властивість об’єднувати людей – під час вечері, наприклад, ведуться сімейні розмови, вирішуються важливі питання.

    Тому кулінарія – гарне і корисне хобі, якщо дотримуватися принципів готування здорової їжі.

     

    В українські столиці засилля фреш-барів. Чи варто пити фреші, в яких об’ємах?
    Це не так і погано: гірше, коли вільно наливають алкоголь. Згідно рекомендацій Американської Дієтологічної Асоціації (примітка: Українська Дієтологічна Асоціація зараз у процесі створення), норма соку фреш – 1 невелика склянка і його бажано розбавити водою, оскільки може провокуватись реакція шлунку або підшлункової залози. Крім того, солодкі концентровані соки різко піднімають рівень глюкози у крові.
    Фреші пити варто.

     

    Чи варто їсти після 18.00?
    Звичайно! Якщо хочеться, то так, але щось некалорійне, наприклад, салат із шматочком вареної або тушкованої рибки. Або пів пачки 2-5% білого м’якого сиру з ягодами та склянкою настою шипшини. А незадовго до сну – склянку кисломолочного напою. Якщо ж терпіти сильний голод, можна «зірватися» після 22.00 або ще пізніше і з’їсти набагато більше і до того ж – калорійної їжі.

     

    Людей клонить на сон після 14.00. Чи варто спати, особливо, коли щойно поїв?
    Це зрозуміло: після ситного обіду кров спрямовується туди, де відбувається активна робота – травлення – до шлунку. І мозок відчуває це на собі в першу чергу. Тому краще прогулятися хвилин 15: прискориться кровообіг, і їжа краще засвоюватиметься. Але якщо терпіти важко, можна і подрімати, хоча не більше 15 хв. – післяобідній сон освіжає та знімає втому.

     

    Чи потрібно сідати на дієти і особливо самому вигадувати собі дієту? Всі журнали кричать: сідайте на дієту.
    Якби все було так просто: «сів-встав» із дієти, на світі не було б так багато повних та хворих людей. Незважаючи на величезну кількість дієт, людство програє цю боротьбу.
    Тому що масу тіла потрібно підтримувати протягом всього свого життя, а не лише тимчасово та епізодично. І для цього не потрібні неймовірні обмеження, напівголодне існування: варто їсти повноцінну та різноманітну їжу, яку дала природа і рухатись. Не лише навесні-влітку, перед пляжним сезоном, але і в восени та взимку. Тоді і вага триматиметься стабільною.  А журнали…їм же ж потрібно про щось писати

    Як часто  їсти і скільки?
    Це три основні прийоми їжі: сніданок, обід та вечеря,  2 перекуси між ними та склянка кисломолочного напою перед сном. Порції невеликі, розміром із вашу долоню. І обов’язково багато пити, оскільки всі біохімічні реакції відбуваються у водному середовищі.

    В християнстві є пости. Чи варто  дотримуватися посту?
    Так, це дуже здорові та корисні традиції. З точки зору сучасної науки вже підтверджено, що Піст має позитивний вплив на здоров’я людини: дослідники медичного центру Інституту серця (Intermountain Medical Center Heart Institute) підтверджують, що регулярні періодичні пости є корисними для здоров’я і серця, оскільки знижують ризик хвороб коронарних артерій та діабету та рівень «поганого» холестерину в крові людини.
    А вчені американського Національного інституту проблем старіння довели, що 24-х годинне утримання організму без їжі є м’яким стресом для клітин нашого тіла, відповіддю на який є збільшення здатності організму впоратися із сильнішим стресом. “Це свого роду аналог фізичних вправ для клітин”, – йдеться у результаті дослідження.
    Дослідники вважають, що цей стрес відбувається у всьому тілі, і може бути причиною збільшення тривалості життя та стійкості до хвороб, викликаних старінням.
    Є багато причин, щоб дивитися на піст як користь для здоров’я. Тіло позбавляється від токсинів, зцілює себе, покращує наше сприйняття навколишнього світу.

    Розмовляла: Ірина Новоставська
    Фото: з архіву Оксани Скиталінської
    Джерело: ГУЧНІ ІМЕНАhttp://bignames.org.ua

  2. Жодних міркувань. Висловлюйся!

    Висловлюватись